Coconut Monday

CONTACT
Heb jij een unieke reis gemaakt? En zou jij deze toffe reisroute met anderen willen delen? Word gastschrijver bij Coconut Monday! Volg ons op Instagram en stuur direct een mailtje naar info@coconutmonday.nl met een korte beschrijving van jouw reis. Wie weet staat jouw reisroute binnenkort op de website!
Follow Us
Image Alt

Reisroute Patagonië

OUR JOURNEY

duur: 2 weken
verblijf: hotel, airbnb & refugio
vervoer: Bus & te voet
kosten: €60 per dag

Reisjaar: 2019 | Magistrale bergen en schitterde gletsjers voor de avonturier te voet. Geschreven door Linda Rijkhoek.

food

To-die-for Argentijnse asado bij Mi Rancho in El Calafate!

DREAM

Kayak tussen adembenemende ijsschotsen bij Glacier Grey.

PLAY

’s Nacht voor dag en dauw “de Torres” beklimmen was surrealistisch tof.

SLEEP

Geniet na een lange en intense hike van de heerlijke sauna in hotel Kosten Aike.

Reisroute Patagonië
Reisroute Patagonië
Reisroute Patagonië

YOUR INSPIRATION

WEEK 1: el chalten

Deze reis brengt je niet langs mooie steden, maar wel langs een bijzonder stukje natuur op een van de meest zuidelijke stukken van onze aarde.

 

Op dag 1 vliegen wij naar El Calafate, gelegen in zuid Argentinië. We komen tijdens onze reis nog een keer in El Calafate dus we trekken nu meteen vier uur (een kort ritje voor Argentijnse begrippen) door met de bus naar onze eerste echte stop: El Chalten. Dit blijkt een waar hike- en boulder paradijs omringd met sneeuw bedekte bergen die je al ziet opdoemen vanuit de bus. Onze Airbnb hier was helaas geen aanrader… maar er zijn opties te over voor ieder budget.

 

Coco’s secret: er is meestal plek in de bus, maar op een strak schema boek je je tickets makkelijk vooraf via busbud.com. Wil je een mooi uizicht onderweg? Kies dan voor stoel één tot en met vier.

 

Stop 1: El Chalten (vijf dagen)
El Chalten zelf blijkt een verrassend gezellige mix van like minded outdoor types en legio terras en koffietentjes. Je kunt in dit gebied een meerdaagse hike doen door middel van kamperen, maar wij kozen expres voor dagtochten vanuit het dorp. Zo konden we met een kleine backpack lopen – wel zo lekker – én bij terugkomst steeds genieten van een van de vele happy hours voor een verdiend koud witbiertje. Op het ‘t terras van La Vineria geniet je iedere dag van de langste avondzon!

 

Hieronder een kort overzicht van onze hikes:
Dag 1: We starten “makkelijk” richting Lago Torres, waar je eindigt met een schitterende view op de eerste (!) gletsjer van deze trip. Wanneer je weinig tijd heb raad ik je aan deze hike over te slaan, de rest is nóg mooier.

Dag 2: Vandaag doen we de hoofd-act richting de hoogste berg: de Fitzroy. Acht uur lang behoorlijk doorwandelen met het laatste uur flink klauteren, maar ab-so-luut de moeite waard! Boven aangekomen word verblindt wordt door het helderblauwe water en de surrealistische arena van bergpieken.

Dag 3: De derde dag wandelen we naar Loma del Pliegue Tumado, dit vonden wij het meest indrukwekkend. Zowel de steile klim op het einde, als het bizar mooie uitzicht over de hele bergketen. Saved the best for last!

 

Coco’s secret: Start de hike richting Fitzroy niet vanuit El Chalten, maar pak eerst een korte (dagelijkse) bus naar Hotel El Pilar. De route is even ver, maar dan is je uitzicht op de heen- en terugweg net even iets anders!

WEEK 2: el calafate | torres del paine

Stop 2: El Calafate (drie dagen)
Met de bus reizen we terug naar El Calafate en laten wij ons eens heerlijk in de watten leggen in ‘t iets luxere hotel Kosten Aike. Wat ouder publiek, maar topservice, ontbijt en een welverdiende sauna. In deze stad draait het uiteindelijk om één hoofd attractie: de indrukwekkende Petit Moreno gletsjer. Wij kiezen hier voor de wat actievere dagtour inclusief mini trekking op de gletsjer en dat is echt een absolute aanrader! Je ziet de gletsjer op deze manier in alle glorie vanaf voorkant én van dichtbij. Wat de foto’s je niet vertellen is dat het geluid van het continue “afbreken” van ijs stiekem het meest indrukwekkend is.. kippenvel.

 

Stop 3: W-trek in Torres del Paine (vijf dagen)
Vanuit El Calafate pakken dus bus naar het in zuid Chili gelegen Puerto Natales (zes uur, 25 euro per persoon). Wederom geen noemenswaardige stad, maar het is dé poort naar de prachtige natuur van Torres del Paine. Hier kopen we in en maken we ons op voor de wereldberoemde 5-daagse “W-trek” door het park. Als je nog een avondje verrukkelijk wilt eten voor vertrek: de piri piri bij het restaurant Santolla is echt om te smullen.

 

Coco’s secret: Sluit om 15:00 uur in ’t Erratic Rock hostel aan voor een gratis info uurtje. Super (!) nuttig. Ze hebben ‘t over de route, eten, kleding en iedere andere vraag die je kunt bedenken. En het is nog gezellig ook.

 

Hoe groter je budget, hoeveel luxer en luier je kunt worden in comfort van grote/kleine backpack en binnen/buiten slapen, zelf koken of diner op locatie tijdens de W-trek. Wij kozen voor een mix van en ik zou zo’n mix inclusief onze route van West naar Oost in ‘t park aanraden. “Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven”.

 

Onze trip zag er als volgt uit:

Dag 1: Een korte klim naar Refugio Chileno. Hier kregen we by far het lekkerste eten ‘s avonds, sowieso inclusief diner boeken dus.
Dag 2: In alle vroegte staan we op en starten we onze dag zodat we voor zonsopgang de klim naar de “Torres” kunnen maken. Super surrealistisch om in ‘t donker met een lamp een berg te beklimmen. Absoluut doen! Deze dag wordt daardoor wel éxtra lang, we zijn ruim tien uur onderweg, om uiteindelijk te slapen bij ‘t gezellige Cuernos.
Dag 3: Op de derde dag klim je naar, naar mijn mening, de onderbelichte échte highlight Britanico. Laat je niet verleiden halverwege te stoppen, je voelt je machtig als je bovenin de arena van bergpieken de top bereikt. Daarna loop je door om te slapen in de grote hotspot Refugio Paine Grande.
Dag 4: Vandaag bereik je de laatste gletsjer van deze reis: Glacier Grey. De gletsjer strekt zicht uit tot ver achter de horizon. Slapen doen we bij Refugio Grey, de leukste van allemaal.
Dag 5: Op de vijfde dag loop je de laatste kilometers terug naar Paine Grande en dan via Puerto Natales terug naar El Calafate.

 

Coco’s secret: Op de ochtend na de vierde nacht bij Glacier Grey doen wij een kakaytour tussen de gletsjer schotsen. Een van de meest adembenemende dingen die je ooit zult doen (vooraf boeken!).

 

Coco’s secret: Twee weken net iets te kort? Verleng dan je reis met bijvoorbeeld een trip naar de fameuze hoofdstad van Argentinië. De meeste vluchten komen hier langs, dus makkelijk zat!

Praktische tips

Een trip naar Patagonië vraagt hier en daar wat doorzettingsvermogen hier en daar, maar als je goed ter been bent is het zonder twijfel de moeite waard. Omdat het best een beetje spannend kan zijn, hier nog wat saaie praktische tips die mij in ieder geval hebben geholpen.

  • Boek de accommodaties in Torres del Paine op tijd! Lees: 6 maanden van te voren, zodat je zeker bent dat er overal nog plek is op je route. Er zijn twee organisaties die accommodaties aanbieden. Voor ons was dit Fantasticosur (nacht 1 en 2) en Vertice (nacht 3 en 4). Als je jouw route hebt uitgestippeld, hoef je alleen nog maar te kiezen hoe luxe je wilt slapen (je kunt een tent meebrengen, huren of een stapelbed boeken) en hoe uitgebreid je wilt eten (inclusief ontbijt, lunch en / of diner)
  • Bespaar op kleine dingen. Wij huurden bij de W-trek een slaapzak (om daarmee een goedkoper bed te boeken) en wij namen een beker plus havermout en soep mee voor het ontbijt. Heet water is namelijk wel overal gratis verkrijgbaar.
  • Download voor vertrek het wandelgebied op de app Maps.me Alles is super goed aangegeven, zo kun je onderweg volgen hoever je bent en de juiste route volgen.
  • Geen absolute must, wel écht fijn: wandelschoenen en stokken. Huren kan ook ter plekke.
  • Wat betreft kleren: be prepared! Check het weerbericht voor vertrek – doe een zonnedansje wanneer nodig – en zorg voor laagjes. Neem altijd een windjack (en eventueel een regenjas) en altijd iets éxtra warms mee voor als je boven komt, zodat je ook even kunt genieten daar!